Вміст клітковини

Вміст клітковини в продуктах харчування

Нормальне травлення неможливо без достатньої кількості харчових волокон. А ці волокна містяться саме в рослинній клітковині. Клітковина не перетравлюється в нашому шлунково-кишковому тракті, але її значення для правильного обміну речовин неоціненне. Найвищий вміст клітковини – в овочах і фруктах. Справа в тому, що з харчовими волокнами організм покидають токсини, оздоровлюється мікрофлора в кишечнику, а вага починає танути.

Вона збільшує об’єм вмісту кишечника підсилює моторику і сприяє профілактиці запорів. Клітковина є своєрідною губкою, яка адсорбує шкідливі речовини, залишки неперетравленої їжі і пов’язує зайві жири. Тому, якщо ви дбаєте про своє здоров’я і хочете схуднути обов’язково включайте в свій раціон достатню кількість харчових волокон. На думку дієтологів кожен день необхідно з’їдати не менше 25-30 грам клітковини. Нижче наводиться таблиця продуктів з вмістом клітковини в грамах. Можна відзначити, що найбільше клітковини міститься у висівках. Саме з цієї причини П’єр Дюкан активно використовує їх у своїй дієті. Так само розроблені ряд дієт з підвищеним вмістом харчових волокон – наприклад, дієта багата клітковиною.

Овочі
Продукт Волокна у грамах
Капуста (свіжа) 2-2.4
Капуста (тушкована) 2.2
Морква (свіжа) 2.4
Морква (варена) 2.4
Брюссельська капуста (варена) 4.2
Брокколі (варена) 3.3
Буряк (варений) 3
Цвітна капуста (тушкована) 2.1
Зелена квасоля (печена) 3.4
Шпинат (варений) 1.3
Пюре з картоплі 2.2
Кукурудза цукрова 7.3
Солодкий перець (свіжий) 1.4 -1.7
Селера (стебла) 1.8
Цибуля (свіжа) 3
Капуста китайська 1.2
Гарбуз (варений) 3.2
Солодка картопля (варена) 1.3
Помідори 1.3
Парникові помідори 0.4
Кабачки 1.1
Фрукти, сушені фрукти, ягоди
Авокадо 6.7
Яблуко зі шкіркою 2-4
Банан 1.7
Абрикоси 2.1
Помаранч 2.2
Грейпфрут 1.8
Груша з шкіркою 2.8
Слива 1.5
Персик 2.1
Диня (м’якоть) 0.9
Виноград (ягід з шкіркою) 1.6
Абрикоси сушені 18
Родзинки 9.6
Чорнослив 9
Сушені фініки
Полуниця 2-2.2
Чорниця 2.4-3.1
Малина 3.7–6.5
Хліб, макаронні вироби, крупи
Висівки пшеничні 43.6
Хліб з цільного зерна 6.8-9.2
Хліб житній 5.8
Вірменський хліб тонкий 0.2
Хліб пшеничний 9.7
Вівсянка “Геркулес” 6
Білий рис (варений) 1.8
Гречана крупа ядра (варені) 3.7
Макаронні вироби з твердих сортів пшениці 3.7
Квасоля, горіхи, насіння
Соєві боби 13.5
Сочевиця 11.5
Квасоля 12.4
Турецький горох 9.9
Борошно пшеничне (варене) 5
Горошок зелений 5.5
Кеш’ю сирий 3.3
Сирий мигдаль 7
Вміст клітковини оновлено Жовтень 9, 2017 автором: admin